Πρωί πρωί άκουσα σήμερα για τον επικείμενο γάμο των ομοφυλοφίλων στην Τήλο, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, Καλημέρα Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για λίγη ώρα και έδωσαν σε μας την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι:
1. άλλα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οι στρέιτ και άλλα οι γκέυ,
2. για να καθιερωθούν τα ανθρώπινα αυτά δικαιώματα των γκέυ, εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας, για να τους τα επιτρέψουμε
3. τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, όπου οι φοιτητές γιουχάρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιων συνανθρώπων μας, είναι το κριτήριο για να καταλάβουμε αν πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα δικαιώματα ή όχι.
4. τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να ισχύσουν μόνο αν συμφωνούν όλοι οι κάτοικοι μιας χώρας.
5. Αν τελεστεί γάμος ομοφυλοφίλων σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, αυτό το μέρος θα χρωματιστεί "κάπως".
5. Μπορούμε να αλλάξουμε κανάλι, πριν συνεχιστεί αυτή η τραγικωμωδία της ευαισθησίας των μεγάλων δημοσιογράφων, των πρυτάνεων και των υπολοιπων καλεσμένων. Ευτυχώς υπήρξε και η φωνή ενός Δημοτικού Συμβούλου της Τήλου, και λυπάμαι που δεν συγκράτησα το όνομά του, η οποία έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση: έχουμε ισονομία; έχουμε ισοπολιτεία; Η απάντηση που του έδιναν όμως οι υπόλοιποι ήταν όσα αρίθμησα από το 1 ως το 4.
Λυπήθηκα πρώτα επειδή πίστευα ότι ένας δημοσιογράφος θα ήταν ο εκπρόσωπος του "πνεύματος", και το πνεύμα δηλώνει ελεύθερο από κάθε είδους συντήρηση, και κάθε είδους στερεότυπα. Τουλάχιστον δηλώνει ανθρωπισμό.
Έπειτα λυπήθηκα που έκαναν είδηση το γάμο δυο ανθρώπων, δηλαδή ένα δικαίωμά τους να μη ζήσουν στη μοναξιά.
Στη συνέχεια απόρησα επειδή θεωρούν πως η επανάσταση στα κοινωνικά στερεότυπα περνάει μέσα από ερωτηματολόγια: συμφωνείτε ή όχι με το γάμο των ομοφυλοφίλων; Αν αυτό είναι μια κοινωνική ανατροπή τότε θα είναι κίνηση εξέγερσης, και όχι βούτυρο για το ψωμί εμάς των υπολοίπων. Θα ματώσουν οι πρωταγωνιστές, αλλά θα παλέψουν. Θα μας το "επιβάλουν" επειδή είναι δικαίωμά τους.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια: αν είμασταν εμείς στη θέση τους, και μας καταδίκαζαν σε μοναξιά για όλη μας τη ζωή, μας στερούσαν το δικαίωμα να περπατήσουμε στην παραλία χεράκι χεράκι με τον/την αγαπημένο/η μας, αν μας στερούσαν με το έτσι θέλω το δικαίωμα να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, αν μας γέμιζαν ενοχές, φόβο, ντροπή, θα νιώθαμε όμορφα;
Θεωρώ πως "πίσω από τις κλειστές πόρτες" ο καθένας μπορεί να έχει όποιο ταίρι θέλει, αλλά μπροστά από τις κλειστές πόρτες, όλοι εμείς πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς άνθρωποι και όλοι οι υπόλοιποι καρικατούρες ανθρώπων και παίγνια δικά μας.
Κάποιος θέλει να βάλει έναν όρο: ότι και οι γκέυ θα σέβονται τη δημόσια αιδώ τουλάχιστον όσο οι στρέιτ (πάλι μπαίνει το μέτρο του φυσιολογικού) και ότι τον ιδιωτικό τους βίο θα τον κρατούν για τον εαυτό τους. Δεκτή κι αυτή η οπτική.
Αλλά να επιβάλλω τη μοναξιά, τη ντροπή και όλα αυτά τα φοβερά συναισθήματα σε μια ύπαρξη επειδή εγώ δεν ξέρω τι θα πω στο παιδί μου, αυτό είναι απάνθρωπο. Ας βρω εγω τι θα πω στο παιδί μου. Ας αφήσω κι άλλους ανθρώπους να γίνουν ευτυχισμένοι. Ας γίνουμε εμείς το μέτρο, αφού το θέλετε έτσι: αν εγώ δικαιούμαι την ευτυχία, γιατί κάποιος άλλος δεν μπορεί; μήπως ο Θεούλης είπε ότι οι στρέιτ είναι κατ' εικόνα και καθ'ομοίωσίν του, και οι γκέυ ας πάνε να χαθούν;
Αυτές ήταν οι σκέψεις μου για το 'καυτό' θέμα που μας απασχόλησε πρωί πρωί, λες και δεν είχαμε το πετρέλαιο να ανεβαίνει και να δημιουργεί σιγά αλλά σταθερά τεράστιες τρύπες στο βιοτικό μας επίπεδο, κάτι που θα 'λουστούμε' όλοι σύντομα. Λες και δεν είχαμε τερατώδη προβλήματα να λύσουμε για το άμεσο μέλλον μας, η συμβίωση δυο συνανθρώπων μας είναι το πρόβλημα που αν λύσουμε θα καλυφθούμε όλοι ανεξαιρέτως.
Οκ, ας το λύσουμε...
Ο Νότιος Άνεμος φιλοδοξεί να γίνει ένα ταξίδι. Πάρτε μαζί σας διαφορετικά πράγματα:άλλοτε θα χρειαστείτε αδιάβροχο και μπότες, άλλοτε άθλητικά παπούτσια για ανάβαση, κι άλλοτε βραδινό επίσημο ένδυμα για τα καλοκαιρινά βράδια.Η φωτογραφική μηχανή κι η κάμερα είναι βάρος.Οι βαθιές ανάσες και τα ατενιστικά βλέμματα θα τα αντικαταστήσουν πιο αποδοτικά.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ...
- Στέλλα
- Είμαι ένας άνθρωπος που μπαινοβγαίνει στους εθισμούς του όπως οι άλλοι μπαινοβγαίνουν στα δωμάτια του σπιτιού τους. Γι' αυτό φρόντισα να έχω πολλούς, ώστε να μην πέφτω στην παγίδα της απεξάρτησης. Μου αρέσει να ταξιδεύω. Τα πιο συχνά λιμάνια που πιάνω είναι η εξωτική Λογοτεχνία, τα βαθιά νερά των συναισθημάτων, οι μυστηριακές ανθρώπινες σχέσεις, οι σκοτεινές υπαρξιακές ανησυχίες. Μου αρέσουν τα αστεία, όσο και ο αέρας που αναπνέω. Ειδικά αν είναι καθαρός και διαυγής... Καθαρό και διαυγή αέρα βρίσκω στα βιβλία, στους ανθρώπους που αγαπώ, στην προσφορά στον Άλλο που με κοιτά με μάτι υπολογιστικό, καχύποπτο και απαγορευτικό. Χαμογελάω και ανασηκώνω τους ώμους. Μια παρέα όπου θα ανταλλάσαμε απόψεις για λογοτεχνία, εμπειρίες και συγγραφή θα ήταν επίσης διαυγής αέρας. Ή θα μπορούσε να είναι.
4 σχόλια:
Συγχαρητήρια, είμαστε τυχεροί που υπάρχουν ακόμα λογικοί άνθρωποι σαν και σένα σε αυτήν την τραγελαφική χώρα. Η Έλλαδα είναι ένα πράγμα, από την αρχαιότητα κιόλας: Η γελοιοποίηση της δημοκρατίας. Είμαστε δημοκρατικοί ναι. Κατά τ'άλλα δεν μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε απλά πράγματα όπως να αγκαλιάσουμε τον σύντροφό μας, να πάμε βόλτα χέρι-χέρι, να παντρευτούμε και να δημιουργήσουμε οικογένεια μαζί του. Κι αυτά γιατί; Γιατί είμαστε ανώμαλοι. Όλοι οι Έλληνες ξέρουμε να το παίζουμε τόσο ηθικοί και σωστοί και κοιτάμε να τα βάζουμε με τους ομοφυλόφιλους, τα αποβράσματα αυτής της κοινωνίας αντί να κοιτάμε τις δουλειές μας. Με τον κολασμένο τρόπο ζωής τους μας μαγαρίζουν τη χώρα, σφάχτε τους στο γόνατο κλπ Όσο για την εκκλησία, τι να πω πλέον; Η ύψιστη υποκρισία; ΝΑΙ. Αγαπάτε αλλήλους διδάσκουν κατα τ'άλλα οι πατέρες της εκκλησίας μας. Και αναλαμβάνουν το ρόλο του θεού. Δικαίωμά τους τι να πω. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα όμως να ανακατεύονται σε ζωές που δεν ορίζουν εκείνοι. Και η Ελλάδα είναι πιο σάπια από ποτέ μ'όλα της τα σκάνδαλα, τα χρέη, τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι το πρόβλημα. Είμαστε άνθρωποι και απαιτούμε τα δικαιώματά μας. Από τη στιγμή που πληρώνουμε τους ίδιους φόρους με σας κύριοι φυσιολογικοί, δικαιούμαστε και τα ίδια πράγματα. Και είναι ντροπή μια χώρα σαν την Ελλάδα να είναι πίσω σ'αυτόν τον τομέα και να μην κάνει διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ενώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία - με πολύ χειρότερη θρησκευτική επιρροή απ'τους καθολικούς - πάρθηκαν ήδη μέτρα κατά της ομοφοβίας και υπέρ των ΛΟΑΤ ανθρώπων που ζουν εκεί. Τα γκέι δικαιώματα είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ δικαιώματα.
Συμφωνώ μαζί σου, Γιώτα. (Μόνο που δεν ξέρω τι είναι το ΛΟΑΤ. εξήγησέ μου, αν θες.)
Γενικά τα στερεότυπα ειναι κακή πληγή για τη χώρα μας, παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της είναι 'μορφωμένοι'. Στερεότυπα, προκαταλήψεις, που, ευτυχώς, ισχύουν πάντα 'για τους άλλους' και όχι για μας, οπότε εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να το παίζουμε κριτές.
Ήθελα να ήξερα, αν τα παιδιά αυτών των 'κριτών' γεννιόνταν με κάποια αναπηρία ή δυσμορφία, θα ήθελαν οι άλλοι άνθρωποι να τα απομονώσουν και να τα θεωρήσουν μιάσματα, ή θα ήθελαν να βρεθουν άνθρωποι που να τα αγκαλιάσουν και να τους δώσουν ευκαιρία να ευτυχήσουν; τι πιο απλό και ανθρώπινο; Ας απαντήσουμε: επιθυμούμε την ευτυχία για τα παιδιά μας και για τους συνανθρώπους μας ή βάζουμε όρους; κι αν βάζουμε όρους, γιατί βάζουμε όρους; τι το τρομακτικό εγείρει μέσα μας αυτή η αποδοχή του διαφορετικού; Δεν ξέρω, βρε παιδιά... Αυτός που είναι να γεννηθεί γκέυ, ή που επιθυμεί να είναι γκέυ, δεν θα τον σταματήσουν οι δικές μας κορώνες ηθικής (ηθικής, ας γελάσω!!)
Θεωρώ πως είναι "αμαρτία", άνθρωποι γενικά καλλιεργημένοι, ευαίσθητοι, δημιουργικοί, όπως είναι οι περισσότεροι γκέυ, να νιώθουν τη ζωή τους να χάνεται στα σκοτάδια της απομόνωσης που τους έχουμε εμείς επιβάλλει. Το θεωρώ απάνθρωπο κάτι τέτοιο.
Και επιπλέον, ας προσθέσω ότι, εφόσον θα ξεκινήσει μια κίνηση νομιμοποίησης των γάμων τους ή της επιλογής τους να συζήσουν, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια έκρηξη προκλητικών φαινομένων, παρόμοιων με της σεξουαλικής επανάστασης που πραγματοποιήθηκε πριν 40 χρόνια. Η ελευθερία φέρνει στην αρχή ακραία φαινόμενα, κι είναι λογικό ένας άνθρωπος που τον κρατάς φυλακισμένο για καιρό, όταν τον ελευθερώσεις, να προβεί σε ακραίες ενέργειες. με τον καιρό όμως, και καθώς θα γίνεται status αυτή η νομιμοποίηση, τα προκλητικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν, και όλα θα μπουν σε μια ρουτίνα. Όπως από τον ακραίο φεμινισμό φτάσαμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, έτσι περιμένω ότι θα γίνει και με τα δικαιώματα των γκέυ. Και το λέω για να προλάβω όσους καλοθελητές θα σπεύσουν να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους: 'τα λέγαμε εμείς!!' όταν θα δουν προκλητικές ενέργειες.
Και έθιξα το θέμα της ισότητας των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος. Φαντάσου δηλαδή. Είμαστε στον 21ο αιώνα, και μόλις τώρα διαφαίνεται ότι η γυναίκα 'μάλλον' είναι 'ίση' με τον άντρα (δεν το έχουμε εμπεδώσει ακόμα καλά, γι' αυτό λέω μάλλον). Και θέλουμε να εξισώσουμε και τους γκέυ τόσο σύντομα με τους στρέιτ; Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε καμιά εικοσαριά αιώνες ακόμα... για το αυτονόητο!!
Δεν καταλαβαίνω: η κοινωνική σταθερότητα θα διασαλευτεί; το πρότυπο της γκέυ οικογένειας θα επηρεάσει τα δικά μας παιδιά; γιατί; αν είναι να γεννηθούν γκέυ, ας έχουν το δικαίωμα να κάνουν οικογένεια. αν δεν γεννηθούν γκέυ, θα κάνουν τη δική τους 'νορμάλ' οικογένεια. Αν είναι επιλογή τους να είναι γκέυ, ας έχουν επιλογή και στο τι είδους σύντροφο θα επιλέξουν. Το κάθε παιδί θα επιλέξει έτσι κι αλλιώς, και δεν πάει ο κόσμος να φωνάζει και να ριχνει λάσπη στον διαφορετικό;
Επίσης δεν καταλαβαίνω, πώς ένας άνθρωπος που είναι ψυχοπαθής, δολοφόνος, που κανονικά πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή για ισόβια, έχει δικαίωμα να κάνει οικογένεια, και δεν πρέπει να του το στερούμε αυτό το δικαίωμα, και δεν έχει το ίδιο δικαίωμα ένα μέλος της κοινωνίας, το οποίο δεν τη βλάπτει πουθενά.
Στο κάτω κάτω της γραφής, οι αρχαίοι μας πρόγονοι που είχαν ελεύθερα αποδεχτεί τη συνεύρεση, τον έρωτα δυο αντρών, δεν είδα να καταστρέφουν το πλαίσιο της κοινωνίας, της οικογένειας, της πόλης. Μια χαρά κράτη μας κληροδότησαν, ζωή να έχουμε να αυξανόμαστε. Ποιο κοινωνικό μόρφωμα θα χαλάσει λοιπόν; Είναι αντιαισθητικό;
Όταν βλέπω πχ έναν κύριο προχωρημένης ηλικίας να συνοδεύει μια κυρία προχωρημένης ηλικίας, και μια κυρία νεαρής ηλικίας και το βράδυ να βγάζουν τα μάτια τους τρίο, και την επομένη να πηγαίνει εναλλάξ το πράγμα, αυτό είναι πιο νορμάλ; κανείς δεν διέρρηξεΤα ιμάτιά του όταν το είδαμε αυτό. Θρασύδειλοι όλοι μας. Όταν είναι αυτοί οι ΄ανθρωποι μπροστά κάνουμε τις πάπιες, τους προοδευτικούς. Από πίσω τους πιάνουμε τα φτυάρια και αρχίζουμε το θάψιμο.
Γενικώς δεν καταλαβαίνω προς τι τόσος ντόρος για ρυθμίσεις στη ζωή κάποιων ανθρώπων.
Αυτά από μένα. Καλό βράδυ.
Έχω πραγματικά εκπλαγεί Στέλλα και πάλι συγχαρητήρια γιατί δεν είσαι κάποιος εξυπνάκιας που ενώ έχει πλήρη άγνοια πάνω στο θέμα, το παίζει και σχετικός. Απορώ και γω με την κοινωνία ώρες ώρες. Βλέπεις βιαστές, δολοφόνους και παιδόφιλους να έχουν καταντήσει να θεωρούνται πιο φυσιολογικοί και αποδεκτοί από τους 'πουσταράδες', τα 'τραβέλια' και τις 'τζιβιτζιλούδες'. Αυτό που με εξοργίζει όμως είναι ο συσχετισμός της ομοφυλοφιλίας με την αιμομειξία, την παιδοφιλία, το σεξ με τα ζώα ακόμα και τις ψυχολογικές παθήσεις. Φτάνω σε σημείο να βγαίνω έξω απ'τα ρούχα μου. Πώς μπορεί η σχεσή ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται και συναινούν στο να είναι μαζί, να είναι το ίδιο με όλα τα παραπάνω; Η κατάσταση έχει ξεφύγει και αυτός ο ρατσισμός και η προκατάλειψη εξακολουθεί να καλλιεργείται παντού. Στο σπίτι κυρίως αλλά και το σχολικό περιβάλλον δεν πάει πίσω. Τελειώνω την Α λυκείου και τα πράγματα είναι απαίσια. Ειδικά στις επαρχιακές πόλεις. Και όλο αυτό το μίσος υπάρχει εξαιτίας της άγνοιας. Γιατί το κράτος φοβάται να διαπαιδαγωγήσει τους Έλληνες μαθητές να είναι άνθρωποι. Ναι, γιατί η κάθε κυβέρνηση χρειάζεται την άδεια των παππάδων για να φερθεί ανθρώπινα. Η Ελλάδα πάσχει σε πολλούς τομείς σ'αυτόν όμως την φτύνω στα ίσα (και όχι για να μην τη ματιάσω φυσικά).
ΛΟΑΤ κίνημα = Λεσβιακό Ομοφυλοφιλικό Αμφισεξουαλικό Τρανσέξουαλ κίνημα ;)
Δημοσίευση σχολίου