13/12/08

Για τις δύσκολες μέρες

Μετά τη δίνη του θανάτου του Αλέξη.
Έχοντας ακούσει τα σχόλια: "Δεν πιστεύουμε κανέναν", "δεν είναι κανένας αθώος".
Ψάχνοντας για το Αν ο Αλέξης ήταν μέλος αναρχικής ομάδας, κι αν ο αστυνομικός έπρεπε ή όχι να τραβήξει όπλο. Κοιτάζοντας την έφηβη κόρη μου να προσπαθεί να καταλάβει την 'πολυάσχολη' μαμά της, και να μην τα καταφέρνει και πολύ καλά.
Ερευνώντας το μέλλον των παιδιών, και το παρελθόν των δικών μας αναρχικών που πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.
Προσπαθώντας να προσπεράσω εύκολους μελοδραματισμούς και ερωτηματικά.
Καταλήγω: ένας θάνατος 15χρονου μπορεί να γίνει σημείο εκκίνησης, αφού υπήρξε σημείο κατάληξης μιας κοινωνίας χωρίς συνοχή, από το μικρότερο μόριό της (οικογένεια) ως το μεγαλύτερο (πολιτική).
Αν πω 'τέτοια πολιτεία τέτοια της χρειάζονται' δεν θα είναι ψέμα. Αν πω 'βαρέθηκα να λυπάμαι για τη χώρα μου, για την κατάντια που την έφεραν οι πολιτικοι της' δεν θα είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά. Αν πω 'σηκώνω τα χέρια ψηλά, απογοητεύομαι, δεν υπάρχει ελπίδα' θα είναι λάθος.
Μόνο που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να βρω τη σωστή κουβέντα για να πω. Σωπαίνω κι αφουγκράζομαι. Ύστερα από μέρες θα μπορέσω να μιλήσω ξανά. Θα θυμηθω τη φωνή μου.
Προς το παρόν σωπαίνω. Ποιος είναι αθώος;

7 σχόλια:

Flora είπε...

Ποιος ο αθώος και ποιος ο ένοχος; Καλό ερώτημα.
Δύσκολη η απάντηση...
Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για τις πυρκαγιές των αναρχικών.
Μόνη λύση βλέπω μια δυνατή πυρκαγιά πνεύματος...

Στέλλα είπε...

Η οποία δεν θα έρθει ποτέ. Και εδώ έγκειται η τραγικότητα του ανθρώπου. Ποτέ δεν θα μπορέσει να κανει μια πολύ γενναία κίνηση προς τα μπρος. Έτσι θα βουλοπλέμε, που λέει κι ο Καζαντζάκης, μια στα πάνω και μια στα κάτω. Δεν πειράζει. Ίσως αυτή να είναι και η γοητεία της ανθρώπινης ζωής. (Ποια γοητεία θα μου πεις; ίσως αν το δεις από την πλευρά των αναρχικών να υπάρχει κάποια γοητεία). Είναι τόσο δύσκολο να μοιραστεί η αγάπη τελικά...

Nikos Goudanakis είπε...

Υπεύθυνος κατ' αρχήν είναι το Κράτος. Αυτός πρέπει να κάνει τη δουλειά σωστά, και να μη σκοτώνει τους πολίτες. Αν το Κράτος δολοφονεί, τότε οι πολίτες οφείλουν να το αμφισβητήσουν, να το επαναπροσδιορίσουν, και να το αλλάξουν, ακόμα και διά της βίας. Ποτέ, καμία κοινωνική πρόοδος δεν σημειώθηκε χωρίς βία. Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας, όπως έλεγε κι ο Μαρξ. Καλές γιορτές.

Dreamer & the full moon είπε...

Στελλα καλή μου φίλη,απλά να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και μια ευτυχισμένη και δημιουργική νέα χρονιά!

Eulie Aeglie είπε...

Καλή χρονιά, Στέλλα. Ένας φρέσκος άνεμος να φυσήξει, να διώξει τα σύννεφα.

Theogr ο κηπουρός είπε...

Περαστικός ήμουν και κόλλησα στου εθισμούς. Εγώ αντίθετα προσπαθώ να τους ξεφύγω. Καλή χρονιά, πιστεύω να τα ξαναπούμε.

Μανώλης είπε...

αν πιστεύουμε πως δεν θα συμβεί (ποτέ)
αυτή η δυνατή φωτιά πνεύματος ή ότι ο (ποτέ) άνθρωπος δεν θα μπορέσει να κάνει μία πολύ γενναία κίνηση εμπρός , το σίγουρο είναι ότι γινόμαστε μέτοχοι σε αυτήν "τη τραγικότητα του ανθρώπου." Σκοπός των φωτισμένων ανθρώπων αυτού του κόσμου είναι να αποδυναμώσουν αυτόν τον τρόπο σκέψης και να
ενδυναμώσουν την ελπίδα της αλλαγής προς το καλό - προς το ελπιδοφόρο...
Καλησπέρα Στέλλα !!!